LA OSS SNAKKE OM MOBBING

Dette er ett innlegg jeg lenge har ønsket å skrive om, men har ikke klart å bestemme meg før nå hvordan jeg vil få det fram, på best mulig måte.

La oss si du er på skolen. En i klassen din har nettopp fått en ny lue du syns ser rett og slett grusom ut. Den kler henne ikke, og fargene er kjempe stygge.
Hva velger du å si til henne? "Skjer med å kjøpe den fæle lua? haha, prøver du å skaffe deg en ny stil eller? for det funker ikke!"
Hva fikk deg til å si det til henne? For å få deg selv til å føle deg bedre? For å få andre til å le med deg? Eller for å utpeke noe du ikke liker, så alle andre vet det?

Dette er noe jeg lurer på hver gang jeg hører folk snakker stygt om hverandre. Hva er grunnen? De tre største grunnene jeg tror folk snakker stygt om hverandre, er nettopp de tre grunnene jeg skrev. For å få deg selv til å føle deg bedre? For å få andre til å le med deg? Eller for å utpeke noe du ikke liker, så alle andre vet det?

Jeg har for lenge siden innsett hvor utrolig dårlig gjort det er å snakke stygt om eller til folk for å "være morsom", og tro ikke folk tar seg nær av det. Neivel, kanskje personen ikke tar seg nær av det, men en dag kommer hun eller han til å bli dritt lei. Det er da det begynner å bli farlig med å spøke om ting.

I det siste har jeg lært meg til å heller fortelle ting til meg selv, enn å måtte fortelle andre om det. Hvis det er noen jeg syns har en utrolig stygg bukse på seg, sier jeg det ikke til noen. Jeg ler ikke høyt av det. Jeg sier det ikke til personen. Det jeg gjør er å tenke på hva konsekvensen hadde vært hvis jeg hadde sagt det til henne, og hvorfor ville jeg sagt det til henne.
For å få deg selv til å føle deg bedre? Uakseptabelt, det finnes bedre ting å få deg til å føle bedre, enn å snakke dritt om folk.
For å få andre til å le med deg? Uakseptabelt. Det er mye bedre å le av ting som faktisk er morsomt, enn å måtte le av andre mennesker.
Eller for å utpeke noe du ikke liker, så alle andre vet det? Uakseptabelt. Hvorfor trenger de å vite det? Er det ikke nok at kun du vet det, så kan de andre lage sin egen mening? Og jeg er sikker på at personen som har en gigantisk kvise i annsiktet er fult klar over det selv.

Så hvorfor ikke heller gi folk komplimenter? Jeg prøvde for noen uker siden, å gi folk minst ett kompliment hver dag i en uke. Etter alle komplimentene jeg ga folk, følte jeg meg mye bedre. Jeg fikk folk til å smile, og det virket som om jeg gjorde dem glade. Istedet for å fokusere på det negative, fokuserte jeg heller på det positive.

Så kan vi gjøre en avtale? Neste gang du er i ferd med å si noe stygt eller frekt til en person, tenkt deg om hvorfor du gjør det. Hvis du noen gang kommer på en logisk grunn for å bare måtte si det, fortell meg hva grunnen er.

Prøv å gjør samme "ekspriment" som jeg gjorde, og skriv hvordan du følte deg etter den uka!
Vi klarer oss fint uten mobbing!


# Hva tenker du om mobbing?
# Er du blitt utsatt for mobbing?

6 kommentarer

ANNE-LR

18.des.2010 kl.19:24

Utrolig bra skrevet, Ida!

Jeg er helt i mot mobbing, det er unødvendig og utrolig slemt.

Jeg har aldri vært utsatt for mobbing selv, ikke som jeg vet om i alle fall, men har sett andre mobbe på bussen osv. Jeg vet ikke hvorfor jeg ikka sa ifra til de som gjorde det. Kanskje fordi jeg ikke kjente folka som gjorde det eller fordi jeg trodde noen andre kom til å ta tak i det..

Sist gang jeg så det var på onsdag og ingen sa ifra og jeg fikk utrolig dårlig samvittighet for at jeg ikke sa noe, så jeg lovde meg selv å si ifra neste gang.

Vivian! :)

18.des.2010 kl.19:35

Du skriver så sinnssykt bra! (:

Selv vil man ikke blir mobba så hvorfor gjør det mot andre, jeg er ikke den som snakker så mye dritt om andre for jeg vet selv at noen snakker dritt om meg og det liker jeg jo ikke..Hvorfor kan folk ikke respektere folk som de er!! :)

SOMETHING NICE

18.des.2010 kl.19:41

Vivian!: tusen takk vivan ^-^

Jeg syns det er utrolig teit av folk å snakke stygt om andre, ingen fortjener det. og ja, folk må begynne å respektere folk for dem de er! :)

Ida Fiskaa

18.des.2010 kl.20:12

utrolig fint innlegg av deg ida. dette likte jeg virkelig! mobbing er forferdelig. det er som oftes mobberene som ikke har det noe godt med seg selv, og at det er derfor de mobber. de mobber for, som du sier, føle seg bedre. mobbing er så absolutt ikke greit, og det burde settes en stopper for. men uheldigvis, så kommer nok dette aldri til å skje. men om alle er med på å prøve, kan mobbingen minskest. og, de som mobber bør spør mobberen, hvorfor han gjør eller sier som h*n gjør. dette er sikker ikke enkelt, det vet jeg. men nok engang, fantastisk innlegg. jeg har aldri blitt mobbet skikkelig, men har fått slengt en del ord mot meg, pga. jeg har rød/oransje hår.

Ida Fiskaa

18.des.2010 kl.21:27

svar/ det er veldig synd. rød/oransje hår er fint ja, men jeg liker det desverre ikke på meg selv, mye pga. akkurat det med drittslening :/ selvom jeg vet jeg ikke burde bry meg.

Mina Kanchan

19.des.2010 kl.16:52

kjempefint innlegg søta!

Mobbing er noe jeg aldri har akseptert og kommer aldri til å akseptere. Jeg har blitt mobba og mange av vennene mine har blitt det også. Heldigvis er ikke jeg redd for mobberne fordi jeg vet at de gjør det på grunn av en ting: for å føle seg bedre. Jeg har aldri vært redd for å si ifra til voksne når jeg har blitt mobba eller har sett at vennene mine har blitt mobba, men det er andre som faktisk er redde for å si ifra og jeg synes det er HELT uakseptabelt at mobbere ødelegger liv på en forferdelig måte!

Skriv en ny kommentar

hits